úterý 8. března 2011

Sláine: Válečníkův úsvit

                Keltský válečník Sláine je postava, kterou u nás není třeba moc představovat (alespoň pro čtenáře Crwe). Na jejich stránkách se objevil poprvé v roce 1997 a +- se tam vyskytuje do dnes. Podobně jako u dalšího kousku z produkce britského časopisu 2000AD (Dredd) sáhla Crew až na samotný počátek válečníkovi kariéry. A musím říct, že ač jsem Sláina v Crwi spíš zatracoval, tato knížka je parádní.
                O čem to je?  Jak první odstaveček napovídá, jde o fantasy. Sláine s hamižným trpaslíkem Ukkem putují zemí, kterou ovládají zlí drunoví páni a snaží se vrátit ke svému kmeni na severu. A jak to tak bývá, cesta není žádný turistický výlet, ale boj o život. Dojde na zlé kováře, létající lodě, nemrtvé, otroky a podobnou havěť. Potěší vcelku fakt že Sláine na rozdíl třeba od Conana není profilován jako úplně uberborec. Několikrát je poražen/zajat nebo mu někdo zachrání život – to dodává postavě na uvěřitelnosti.  Jako mínus bych snad uvedl „křeč obludnosti“, která mi u této série nikdy neseděla.  Prostě ve chvíli  kdy se Sláine naštve, pokroutí se, chytne ho bersekr a stane se takřka neporazitelným (vcelku zaráží, že ji dokáže kontrolovat a nezabíjí vše kolem).
                O scénář se postaral Pat Mills (Dredd – Prokletá země) a vše je tvořeno klasickým 2000ADčkovským schématem – příběh je rozdělen na pokračování po šesti stranách. Pokud jste četli Dredda, víte, že to plynulému čtení nevadí a vysvětlující Ukkovy rámečky můžete přeskakovat. Ač to obvykle nedělám, u této knihy je nutno se zmínit o kresbě – najdeme tu totiž příběhy tří kreslířů. Věnuje se tomu i Millsova předmluva, tak bych to zhodnotil jen ve stručnosti podle mě. Kincaidovou najdeme na pouhých šesti stranách úvodního příběhu, tudíž moc není co hodnoti – nicméně její kresba je fajn. Nejvíc ze všech mi sedl  Belardinelli, ten si opravdu dokázal s každým obrázkem vyhrát a člověku se až nechce věřit, že čte fantasy. Více jak půlku knihy pak zabírá kresba McMahona, která mi paradoxně přijde nejslabší a jeho „čárkovaný“ styl mi nesedl. Jeho kresba je i na obálce, která se dle mého moc nepovedla - kozatý Sláine bojující s dinosaurem mě spíše odrazoval =). Na druhou stranu je fajn sledovat, jak se McMahonova kresba postupně vyvíjí.
                Co říci závěrem? Pokud máte rádi „conanovské“ fantasy, neměli byste váhat. A pokud jste vůči tomuto žánru skeptičtí (jako já), riskněte to – třeba taky budete příjemně překvapeni. Sláine je velice příjemným překvapením. Kniha stojí 329,- Kč
8/10