sobota 4. května 2013

Ultimátní komiksový komplet FAQ


Ačkoli téměř vše už bylo řešeno, stále se ohledně Ultimátního komiksového kompletu (UKK) opakují ty stejné dotazy, eventuálně mají lidé potřebu se ptát na obsah každého z děl. Proto vzniká tento průvodce, který by měl na všechny otázky odpovědět. Původní záměr byl stručně napsat ke každé knize děj, ale vzhledem k chystané přednášce na Crweconu to padlo. Třeba někoho zaujme alespoň tohle obecné FAQ.


by Ondřej "Lenny" Král

Q: Co to je UKK?
A: Série šedesáti komiksových knih z nakladatelství Marvel, které vydává italský Hachette.

Q: Kde to seženu a za kolik?
A: UKK se dá sehnat klasicky v trafikách a komiksových speciálkách jako brněnští Nerdi či pražský Comics Point (v nich můžete zpětně zakoupit i starší čísla). Kromě prvních dvou čísel je cena každé knihy 200Kč.

Q: Je v knihách uzavřený příběh nebo série na pokračování? Nikdy jsem komiksy nečetl a mám strach, že se nechytím.
A: Tato série míří primárně na masy, tedy počítá hlavně s čtenáři, kteří s komiksy do styku moc nepřicházejí a jejím cílem je představit většinu hrdinů Marvelu (proto vychází i knihy jako She-Hulk nebo Doctor Strange. Většina knih nabízí uzavřený příběh, který je výjimečně na pokračování (Captain America: Zimní voják, Planet Hulk, Tajné války).
Série je takovým výřezem „toho nejlepšího“ z Marvelu. Najdete tu jak retro komiksy z osmdesátých let, tak relativně současné tituly (série končí rokem 2010). Před každým příběhem je uvedení do děje a shrnutí předchozích událostí, takže by se měl chytit každý (samozřejmě je možné, že vám některé souvislosti můžou unikat, ale příběh jako takový bude dávat smysl). Hachette hodně vybírá příběhy ze začátků různých řad, aby bylo naskočení do komiksu co nejjednodušší. Problém je však ten, že z několika řad vyjde jen výsek (třeba jen jedna kniha), takže se případného pokračování nedočkáte. Z jedné řady/runu vyjdou maximálně dvě knihy.                                                                      

Q: Můžu si UKK předplatit?
Bohužel ne.

Q: Má Hachette české webovky?
Nemá.

Q: Co znamenají ty čísla na hřbetech? Proč to nevychází od jedničky?
Čísla v anglickém vydání označují chronologii příběhů. Teoreticky by jednička měla být Demon in the Bottle (rok 1979) a šedesátka Astonishing Thor (2011). Bohužel kvůli nahrazení některých titulů pro ČR a Polsko nebude tato chronologie zachována. Důvodů vydávání na přeskáčku je několik. Jednak je za tím zištnost Hachettu, která nutí čtenáře kupovat všechny knihy kvůli zkompletování celého obrázku - tímto způsobem vydávání nehrozí, že byste si nasbírali třeba jen Hulka, a pak s tím sekli. Druhým důvodem je ona chronologie - přeci jen je lepší střídat staré a nové komiksy.

Q: Mám poškozený komiks. Co s tím?
Vzít si při nákupu účtenku a reklamovat to (ano, i v trafice vám dají účtenku, když si řeknete). Pokud jde o chybu celého nákladu, patrně žmolka (nebo napište nakladatelství). Chybně vydaného Iron Mana: Extremis lze bezplatně reklamovat, pokud napíšete Hachettu mejl a přiložíte fotku chyby.

Q: Chci si kupovat jen něco. Co by mi určitě nemělo utéct?
Těžko říct, protože vkus každého čtenáře je jiný. Nicméně valná většina vybraných děl jsou kvalitní kusy, takže na žádnou totální sračku byste narazit neměli. Řiďte se třeba oblíbeným hrdinou nebo autorem.

Q: Co už vyšlo česky? A čím se tato vydání liší?
Vyšlo toho hodně a liší se to nejčastěji vazbou – knihy UKK jsou v hardbacku (pevná vazba), zatímco většina děl českých vydavatelství jsou paperbacky. Hachette navíc nabízí uvedení do děje a sadu bonusů jako různé rozhovory či nákresy. Výjimky budou uvedeny níže.

Česky již vyšlo:
Amazing Spider-Man: Návrat
Amazing Spider-Man: Odhalení
Spider-Man: Kravenův poslední lov
Spider-Man: Zrození Venoma (některé sešity vyšly počátkem 90’s od Semicu)
Captain America: Zimní voják části 1 a 2 – vyšlo jako Captain America Omnibus 1
Tajné války superhrdinů Marvelu části 1 a 2 – vyšlo jako Omnibus, ten navíc obsahuje asi 4 sešity
Tajná válka – Vydání od Crwe bude oproti UKK patrně obsahovat několik bonusových rozhovorů
Punisher: Vítej zpátky, Franku část 1 a 2 – vyšlo jako Punisher I a II
Uncanny X-Men: Dark Phoenix – Vyšlo černobíle v rámci Comicsových legend 22. Legendy však navíc příběh doplňují epilogem + je v nich další výborný příběh s Proteem.
New X-Men: G jako genocida - vydání od Crwe obsahuje navíc Annual
New X-Men: Impérium
Iron Man: Extremis
Ultimate Spider-Man: Moc a zodpovědnost – vyšlo rozkouskováno v magazínu Ultimate Spider-Man a spol.
Ultimates: Nadčlověk
Ultimates: Národní bezpečnost
Zázraky
Ghost Rider: Cesta do zatracení

Překlad UKK je přebírán od Crwe/BBArtu. Mírně byl upraven pro Dark Phoenix a nově byl přeložen Venom (+ předpokládám nový překlad u Zázráků).

Žádné komentáře:

Okomentovat