čtvrtek 19. března 2015

Liga spravedlnosti 2: Zrození zla


Největší hrdinové DC vesmíru zpátky, aby nakopali zadek dalšímu záporákovi a zamysleli se nad vlastní úlohou ve světě.






První díl Ligy spravedlnosti z New 52 přinesl převyprávění zrodu tohoto týmu. Dočetli jsme se to, jak se hrdinové poprvé potkali a porazili zlo. A byla to pořádná akční jízda, které se dvojka snaží vyrovnat. Hned na začátku Zrození zla mě čekal krapet šok, protože děj skáče oproti jedničce o pět let do budoucnosti. Liga je miláčkem veřejnosti a někteří lobbují dokonce i za to, aby nahradila americké politiky. V mnoha ohledech je ale tým docela arogantní, příliš se mu nechce komunikovat s vládou a odmítá přijmout jakéhokoli nového člena – krátce si tu v jednom sešitu zahostuje Green Arrow, kterej se snaží vetřít do týmu, ale má prostě smolíka. Přes Batmanovo tvrďáčké "NE" batmobil nejede.

 Vše se ale má změnit. Na scéně se objevuje nový záporák jménem David Graves, úspěšný spisovatel, který se zabývá mýtičnem a je autorem řady knih o Atlantidě a podobných tajemných věcech. Gravesův poslední bestseller se pak týkal právě Ligy. Co se stalo, že se jejich fanoušek dal na stranu zla? Nebudu prozrazovat. Graves je nyní odhodlán Ligu u veřejnosti zdiskreditovat a ukázat lidem, že to nejsou tak neomylní bohové jak se na první pohled zdá.


 
Komiks je v mnoha ohledech mnohem civilnější než jednička. Kromě už zmíněného Gravese dostává spoustu prostoru i Steve Trevor, klasická postava z komiksů s Wonder Woman. Ve světě New 52 funguje jako spojka mezi Ligou a americkou vládu, a zároveň jako Dianin bejvalej, kterýmu amazonka zlomila srdce. Pomalu propadá alkoholu a stává se z něj troska. Je to výborně napsaná postava, u které máte pocit, jako by byl součástí tohoto světa roky.

V druhém booku Ligy najdete víceméně totéž, co v jedničce. Sympatické hláskující postavy, fajn akci v hezké kresbě Jima Leeho a nově i zaměření na lidské společníky. Mně tu však nesedělo  několik věcí:

Pětiletý posun – pardon, ale kdyby mi komiks neřekl, že uplynulo 5 let, tak tomu nevěřím. Postavy vypadají stejně jak v prvním díle a stejné jsou i jejich vztahy. Téměř nic o sobě neví, maximálně Superman občas spolupracuje s Batmana. A když už se náhodou zmiňuje minulost, většinou jde o Darkseidovu invazi z prvního dílu. Navíc jsem měl docela problémy zorientovat se, co kdy a kde se vlastně stalo a jak to jde dohromady s ostatníma DC sériemi.

        Druhým problémem je pak nudný záporák – ač je téma toho, jakou roli má vlastně Liga v globální společnosti zaujmout docela zajímavé, Graves je docela trapák. Na první pohled zdánlivě neporazitelná potvora s dokonalým plánem, plus se do toho motá mystično v podobě duší zemřelých, které čekají na svůj soud a podobných ptákoviny. To mi do světa Ligy úplně nesedí. Za problém se záporákem si ale může DC samo – když si v prvním dílu vytříská Darksedia, největšího kosmického parchanta jejich světa, nemůže se moc divit domu, že s ním trošku upgradovaný spisovatel ve srovnání příliš neobstojí.




Ačkoli se to netýká příbu, knížce dávám k dobru jedno věc – na konci je něco alá trailer na příští díly, což mi přišlo u komiksů originální a zároveň to vypadá hodně slušně. Akorát čekám docela provázanost s ostatníma DC řadama, tak uvidíme co nám BBArt letos vydá.

Zrození zla je rozhodně fajn superhrdinskej komiks s dobře napsanýma postavama, slušnou akcí a divným záporákem. Pokud se vám líbila jednička, zklamání nebudete, ale první díl to nepředčí.

3,5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat